Hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De pijn zit in of op het hoofd, is soms of altijd aanwezig. In verreweg de meeste gevallen heeft de hoofdpijn een onschuldige oorzaak. Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn. Verscheidene soorten hoofdpijnklachten kunnen succesvol worden behandeld. Hieronder leest u er meer over.

Oorzaak van hoofdpijn

Spieren, banden en vliezen die grenzen aan het hoofd kunnen invloed hebben op hoofpijn. Bij een verhoogde spanning  zal dit consequenties kunnen hebben voor een goede functie wat pijn kan veroorzaken. Ook zal de nekwervelkolom een probleem kunnen vormen m.b.t. het hoofd. Door het gewricht wat de nekwervel met het hoofd verbindt kan het een belangrijke oorzaak zijn in het ontstaan van hoofdpijn. Het opbouwen van lokale spierspanning alsmede het overbelasten van banden vertalen zich makkelijk naar hoofdpijnklachten. Ook kan de blokkade een gevolg zijn van een spanning vanuit een groter geheel of systeem.

Onderzoek van hoofdpijnklachten

De osteopaat zal zich richten op het detecteren van verhoogde spanning of blokkades van bindweefsel of gewrichten die op meerdere vlakken gerelateerd zijn aan het hoofd. Soms zijn er meerdere ’triggers’ die mede verantwoordelijk zijn voor het klachtenbeeld. Een vragenlijst wordt ingevuld om hier meer totaalbeeld te verkrijgen en welke factoren eventueel meespelen in het probleem. De osteopaat ziet verbanden en zal het lichaam als geheel testen. Deze onderzoeksresultaten zijn altijd gedefinieerd in verminderde mobiliteit van weefsel.

 

Hoe behandelt de osteopaat de hoofdpijn?

Osteopaten maken gebruik van diverse technieken om hoofdpijnklachten te behandelen, altijd met een holistische benadering waarbij ze het lichaam als een geheel beschouwen. De technieken worden afgestemd op de oorzaak van de hoofdpijn en kunnen de volgende omvatten:

1. Craniosacrale technieken

  • Deze zachte technieken richten zich op de schedel. Osteopaten corrigeren subtiele spanningen of bewegingsbeperkingen van het omliggende weefsel, wat kan helpen bij spanningshoofdpijn en migraine.

2. Myofasciale release

  • Deze techniek richt zich op het losmaken van spanning in de fascia (bindweefsel). Het verlicht spanning in de nek, schouders en rug, die vaak bijdragen aan hoofdpijnklachten.

3. Mobilisaties en manipulaties

  • De osteopaat gebruikt mobilisatietechnieken om de gewrichten, vooral in de nek en wervelkolom, soepeler te maken. Bij cervicogene hoofdpijn kunnen gerichte manipulaties helpen om de functie te herstellen.

4. Houdings- en bewegingscorrectie

  • Door houdingsanalyse en adviezen helpt de osteopaat langdurige spanningen in spieren en gewrichten te verminderen.

Werkwijze

De behandeling begint altijd met een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek. Daarna past de osteopaat technieken toe, afgestemd op de unieke klachten van de patiënt, om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren en de balans te herstellen.

 

Welke vormen van hoofdpijn wordt door een osteopaat behandeld?

 

Een osteopaat behandelt verschillende vormen van hoofdpijn door zich te richten op het herstellen van bewegingsbeperkingen en het verbeteren van de balans in het lichaam. Hier zijn de belangrijkste typen hoofdpijn die een osteopaat kan aanpakken:

  1. Spanningshoofdpijn: Deze wordt vaak veroorzaakt door stress, gespannen spieren in de nek, schouders en rug, of een slechte lichaamshouding. Een osteopaat kan door zachte mobilisaties en spierontspanningstechnieken helpen om spanning in deze gebieden te verminderen.

  2. Cervicogene hoofdpijn: Dit type hoofdpijn heeft zijn oorsprong in de nek, bijvoorbeeld door gewrichtsproblemen, verkeerde stand van de wervelkolom of beperkte bewegingsvrijheid. Een osteopaat richt zich op het verbeteren van de nekfunctie en het losmaken van spanningen.

  3. Migraine: Hoewel een osteopaat migraine niet volledig kan genezen, kunnen ze triggers verminderen door blokkades in het lichaam aan te pakken, zoals problemen in de nek, schedel of kaak.

  4. Hoofdpijn door kaakproblemen: Spanningen in de kaak kunnen hoofdpijn veroorzaken. Osteopathische behandeling van de kaak, schedel en nek kan verlichting bieden.

  5. Hoofdpijn door slechte doorbloeding: Osteopaten kunnen technieken toepassen om de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen in het hoofd te verbeteren.

Een osteopaat werkt altijd holistisch en zoekt naar onderliggende oorzaken voor langdurige verlichting.

Kan de osteopaat mijn hoofdpijn verhelpen?

Osteopathie werkt heel goed tegen hoofdpijn. De klachten nemen snel af omdat de beweeglijkheid van het gewricht en omliggend weefsel direct verbetert en spanning m.b.t. het hoofd vermindert. Het effect van de behandeling is meestal meteen voelbaar. Het pijn neemt af en er is een verbetering van de bewegingsvrijheid. De technieken zijn niet pijnlijk, hooguit iets gevoelig. Door de milde aanpak zijn de behandelingen mede geschikt voor kinderen en oudere personen. Osteopathie is veilig zonder ongewenste neveneffecten. Na de behandeling kan eventueel kortdurende nawerking zich voordoen ter hoogte van de behandelde zone. Deze reactie hoeft niet ongewenst te zijn. Na de tweede dag na de behandeling is het hoofd al vrijer van spanning en is de hoofdpijn verminderd.