Hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De pijn zit in of op het hoofd, is soms of altijd aanwezig. In verreweg de meeste gevallen heeft de hoofdpijn een onschuldige oorzaak. Er bestaan verschillende vormen van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn en Migraine zijn de hoofdpijnklachten die succesvol wordt behandeld. Ik zal me hier beperken tot deze vormen van hoofdpijn.

Oorzaak van hoofdpijn

Spieren, banden en vliezen die grenzen aan het hoofd kunnen invloed hebben op hoofpijn. Bij een verhoogde spanning  zal dit consequenties kunnen hebben voor een goede functie wat pijn kan veroorzaken. Ook zal de nekwervelkolom een probleem kunnen vormen m.b.t. het hoofd. Door het gewricht wat de nekwervel met het hoofd verbindt kan het een belangrijke oorzaak zijn in het ontstaan van hoofdpijn. Het opbouwen van lokale spierspanning alsmede het overbelasten van banden vertalen zich makkelijk naar hoofdpijnklachten. Ook kan de blokkade een gevolg zijn van een spanning vanuit een groter geheel of systeem.

Onderzoek van hoofdpijnklachten

De osteopaat zal zich richten op het detecteren van verhoogde spanning of blokkades van bindweefsel of gewrichten die op meerdere vlakken gerelateerd zijn aan het hoofd. Soms zijn er meerdere ’triggers’ die mede verantwoordelijk zijn voor het klachtenbeeld. Een vragenlijst wordt ingevuld om hier meer totaalbeeld te verkrijgen en welke factoren eventueel meespelen in het probleem. De osteopaat ziet verbanden en zal het lichaam als geheel testen. Deze onderzoeksresultaten zijn altijd gedefinieerd in verminderde mobiliteit van weefsel.

 

Hoe behandelt de osteopaat de hoofdpijn?

De verminderde mobiliteit van gewrichten, vliezen en ander weefsel is in kaart gebracht. Nu wordt er ruimte in het desbetreffende weefsel gemaakt, wat is terug te voeren op het pijnvrij functioneren van het hoofd. Bij voorkeur zal de osteopaat middels milde handgrepen trachten spanning en blokkades weg te nemen; subtiel behandelen staat voorop.

Welke vormen van hoofdpijn worden behandeld?

Spanningshoofdpijn en migraine.

Kan de osteopaat mijn hoofdpijn verhelpen?

Osteopathie werkt heel goed tegen hoofdpijn. De klachten nemen snel af omdat de beweeglijkheid van het gewricht en omliggend weefsel direct verbetert en spanning m.b.t. het hoofd vermindert. Het effect van de behandeling is meestal meteen voelbaar. Het pijn neemt af en er is een verbetering van de bewegingsvrijheid. De technieken zijn niet pijnlijk, hooguit iets gevoelig. Door de milde aanpak zijn de behandelingen mede geschikt voor kinderen en oudere personen. Osteopathie is veilig zonder ongewenste neveneffecten. Na de behandeling kan eventueel kortdurende nawerking zich voordoen ter hoogte van de behandelde zone. Deze reactie hoeft niet ongewenst te zijn. Na de tweede dag na de behandeling is het hoofd al vrijer van spanning en is de hoofdpijn verminderd.