Nekklachten

Verminderde nekmobiliteit kan leiden tot last van de nek. De zenuw die uit een van de nekwervels treedt geeft irritatie en zet een proces in gang van spierspanning, gewrichtsbeperking en en mogelijk tintelingen naar de arm tot zelfs hoofdpijnklachten en pijn in de rug.

Spier of gewricht?

De nekwervelkolom bestaat uit zeven afzonderlijke wervels. Een verfijnde coördinatie van de nekspieren zorgt voor het kunnen bewegen van het relatief zware hoofd (6kg) in drie bewegingsvlakken. Verstoring van de coördinatie kan leiden tot stijfheid van de nek en gevoeligheid voor blessures.

Waar komt de pijn vandaan?

Binnen de nekwervels loopt een dikke zenuw (ruggenmerg) om informatie van en naar organen en gewrichten te sturen. Op elk niveau ofwel tussen elke wervel vertrekt een zenuw naar een overeenkomstig gebied. Bij de nek kan dit betekenen dat de arm of hand pijnlijk is. Het probleem ligt mogelijk in de nek.

Hoe presenteren nekklachten zich?

Problemen in de nek kunnen uitstralende pijn geven naar armen, nek en ook de bovenrug. Pijnlijke armen en handen of tintelingen in de handen komen ook regelmatig voor. Problemen in de nek kunnen bijdragen aan hoofdpijn en spierspasmen in zowel de schouders en de bovenrug. Geluid in
de oren, beperktje bewegingsvrijheid en stijfheid in de nek of de bovenrug zijn ook veel voorkomende ongemakken gepaard gaande met nekproblemen.

Wat zijn de oorzaken?

De pijn die men voelt is een geactiveerde zenuw door verstijving van een gewricht of ander weefsel. Deze zenuw loopt door de halswervels, over de schouder naar uw arm. Zenuwactivatie kan komen door een verkeerde lichaamshouding of zithouding, stress, verkramping door psichische of fysieke spanning. Bij ouderen speelt vaker artrose of slijtage van de wervels waarbij deze verkalken en de tussenwervelschijven versmallen.

Soms forceert men de wervelkolom door een plotselinge geforceerde kracht op de nek. Ook kunnen krachten op de armen zoals zwaar tillen een oorzaak zijn van aanhoudende nekpijn.

Behandeling van nekklachten

Het is van belang om niet al te lang met klachten rond te blijven lopen. Hoe langer het aanhoudt, hoe meer schade het kan veroorzaken. Pijn is een signaal van het lichaam dat niet mag worden genegeerd. Slechts spierpijn na sporten is hierop een uitzondering. Door de oorzaak aan te pakken en niet klacht te onderdrukken kan erger voorkomen worden. Osteopathie kan naast manuele correcties advies geven over uw levensstijl. Ook worden er oefeningen meegegeven om weer mobiliteit in het aangedane deel terug te brengen.